Historia

Tepika (1968) on yli 50-vuotias tanssiurheiluseura Keski-Suomessa. Toiminta monipuolistuu ja jäsenmäärä kasvaa koko ajan.

Tanssiurheilu aloitettiin Jyväskylän seudulla varsinaisesti jo vuonna 1947. Tällöin Veikko Niemelän kehotuksesta muutamat nuoret tanssinharrastajat, mm. Pentti Barck Muuramesta, perustivat Terpsikhore-nimisen tanssikerhon. Ensimmäiset kilpailut pidettiin Palokunnantalolla ja niissä kilpailtiin vakiotansseissa, senaikaisessa jivessä ja lattareissa (joka oli latinalaistanssien sekoitus). Kerhossa oli enimmillään kolmisenkymmentä paria. Viisikymmenluvulla toiminta hiipui ja loppui kokonaan vuosikymmenen lopulla.

Terpsikhore perustettiin uudelleen seurana vuonna 1968. Kokoonkutsujana oli kunniapuheenjohtajamme Tuula Sippa. Mukaan tuli kymmenkunta nuorta tanssin ystävää. Toiminta suuntautui alusta alkaen kilpaurheiluun. Ensimmäinen kilpailumatka tehtiin Kotkaan 1969 ja siellä osallistui F-luokkaan seuran 3 paria.

Seuran toiminnan tarkoituksena on alusta alkaen ollut kilpatanssin, tanssiurheilun ja paritanssikulttuurin kehittäminen paikkakunnalla järjestämällä kilpailuja, valmennusta ja ohjattuja harjoituksia kaikenikäisille. Seuran jäsenmäärä oli kahdeksankymmentäluvulla parhaimmillaan n. 420 ja muutamien vuosien hiljaiselon jälkeen vuonna 2006 jäseniä oli jo melkein 500. Tästä eteenpäin Tepika on jatkanut tanssikulttuurin ja tanssiurheilun kehittämistä Keski-Suomessa määrätietoisesti. Kilpailujen järjestäminen ja niihin osallistuminen on ollut vilkasta. Vuosien mittaan seuran parien taso on noussut ja tähän mennessä A-luokkaan on noussut jo kymmeniä Tepikaa edustanutta paria. Seuran parit ovat olleet myös SM-kisojen palkittujen, sekä mestareiden että muiden mitalistien, joukossa. Viime aikoina Tepika on panostanut erityisesti lapsi- ja juniorityön kehittämiseen. Myös senioritanssijoiden määrä seurassa on ollut koko ajan nousussa.

Seuran nimi muutettiin alkuperäisestä Terpsikhoresta nasevammaksi Tepikaksi vuonna 1983.

Yhteistyössä: